Stel je eens voor dat je opzoek bent naar een nieuwe computer. In de eerste de beste computerwinkel pak je een willekeurige voorbijganger bij de arm en vraagt ‘Hoi, heb jij zo’n computer? Wat jouw mening?’ Ze geeft je haar mening en loopt vervolgens weg. Je blijft 10 uur lang dergelijke meningen verzamelen totdat je zeker genoeg bent om een aankoop te doen.

Dat zal je waarschijnlijk gek in de oren klinken. In de ‘echte’ wereld is het zeker absurd, maar online is het vrij normaal. Toegegeven, je hebt vaak niet 10 uur nodig om producten te bekijken en een mening te vormen. Online is klanten feedback veel sneller. Je kunt de nodige informatie verzamelen door artikelen te lezen of te kijken naar ratings. Deze zijn over het algemeen allemaal afkomstig van vreemden en toch nemen we ze serieus. Wanneer we een product met 1 in plaats van 5 sterren zien, zijn we minder snel geneigd verder te kijken.
Het bovengenoemde blijkt ook uit een onderzoek van De Vries en Pruyn uit 2007. In dit geval werd het gedrag bij de aanschaf digitale camera’s onderzocht. Hieruit bleek dat camera’s die werden aangeraden door websitebezoekers 20% meer werden verkocht dan dezelfde camera’s die niet werden aangeraden.
Samengevat: De meeste mensen doen wat anderen doen, ook al zijn dit wildvreemden. Om deze reden is het inbouwen van ‘sociale verificatie’ in met name e-commerce websites essentieel.